Головна » 2013 » Травень » 9 » Нікому не потрібний герой
22:13
Нікому не потрібний герой
Народився 13 квітня 1920 року в селі Нехайках, нині (Драбівського району Черкаської області України). Українець. Закінчив 7 класів школи. З 1938 року працював слюсарем на заводі в місті Дніпродзержинську (Дніпропетровська область, Україна). У 1940 році закінчив Дніпродзержинський аероклуб.

Двічі Герой Радянського Союзу генерал-майор Іван Степаненко залишився не потрібний нікому, крім своєї старенької дружини, якій навіть важко підігріти їсти.

Двічі Герой Радянського Союзу генерал-майор Іван Никифорович узагалі останнім часом не вставав з ліжка, а його дружина Тетяна Аркадіївна підводиться лише для того, щоб розігріти поїсти і викликати лікаря. Філософія родини Степаненків, які разом уже 60 років, утому, щоб спокійно жити і не заважати іншим. Надвір старенькі не виходять.

"Я у квартирі по стінах ходжу, що вже надвір іти?" - говорить Тетяна Аркадіївна.

За Степаненками доглядає жінка із соціального забезпечення - приносить продукти. А нині вони взагалі нікого не пускають у квартиру, бо заборонила лікарка через епідемію грипу в місті. "Я от коло , вікна на кухні посиділа і відчуваю, що трішки застудилася. Імунітет уже слабкий, - бідкається Тетяна Аркадїівна. За геройство, яке проявив Іван Никифорович, захищаючи вже не існуючу державу, він не отримав ні машини, ні мобілки, ні стабільної державної підтримки.

А я й рада, що нас ніхто не чіпає. Знаєте, мені здається, що всі, хто приходив до нас із пишністю й обіцянками, робили це тільки для себе, - поділилася Тетяна Аркадїївна. А 80-річному двічі Герою Радянського Союзу байдуже, що ігнорують, головне - сини надзвичайно пишаються своїм батьком. Хоч вони і далеко (один живе у Санкт-Петербурзі інший - на Закарпатті) і старший уже теж немолодий чоловік, але інколи приїжджають до своїх унікапьних батьків. Найчастіше про стареньких згадують у владних структурах під гучні дати. Просять розповісти про воєнні часи, тривожать.

А нам ці розповіді вже в зубах, говорить дружина останнього у Черкасах двічі Героя Радянського Союзу. Увечері старенькі інколи дивляться новини, в курсі всіх державних справ. Єдине, що завжди Степаненки роблять вчасно, - оплачують рахунки за комунальні послуги. Не хочуть, щоб у них залишалися якісь (хвости).

Марианна Немченко Іван Никифорович..та Тетяна Аркадіївна були друзями нашої родини))постійно були у них у гостях.Тетяна Аркадіївна вчила мене ..моді..етикету...а як вона готувала.....було до сліз приємно дивитися ..як вона обіймала свого чоловіка і казала:Ванєчка мій..авін їй казав:Моя Танєчка...Тетяна Аркадіївна до останніх хвилин свого життя була справжньою леді.Коли я приходила до неї допомагати їй купувати продукти..вона завжди казала так:купиш мені їжі.....і обов*язково нову помаду ..та іншу косметику))Вечорами вона дуже любила запалити гарну цигарку...і в цьому таємничому диму від сигарет...вона ділилася зі мною спогадами зі свого життя....говорили про моду...жінок..плітки..та інше.Я обожнювала ці вечори.Ця пара назавжди в моєму серці залишилася.Згадуючи Тетяну та Івана...розумієш,що кохання -це не видумане явище ,яке показують у кіно...кохання..існує...і живе в кожному з нас....


Переглядів: 2007 | Додав: [UA]Admin | Теги: Степаненко, союзу, Никифорович, Іван, герой.двічі.радянського | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Як би ви хотіли назвати нашого котика?
Всего ответов: 45
Реклама на сайті Чорнобай - 063-878-77-71 Ковка Киев
Найближчі населені пункти до селища міського типу    Чорнобай: Ви власник цих сайтів, пропоную співпрацю! м. Золотоноша20 км
смт. Оржиця29 км
м. Черкаси32 км
смт. Драбів34 км
смт. Новооржицьке48 км
м. Гребінка50 км
с. Великі Липняги56 км
м. Сміла59 км
м. Лубни61 км
Четвер
25.04.2024
08:47

[ Управління профілем ]
Онлайн радио

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Користувачів онлайн:
На сайті Чорнобай були:

Ремонт компютерів настройка та устаноака систем, програм та антивірусів, створення рефератів, дипломних, курсових, робіт.Банери та дизайн. Створення сайтів Черкаси - Чорнобай тел. - 063 - 878 - 77 - 71 - 096 - 180 - 12 - 12