Головна » 2012 » Березень » 1 » Весна - рік починає! Дохристиянські свята
16:43
Весна - рік починає! Дохристиянські свята
Чорнобай Чернобай сайт Чорнобай сайт Чернобай работа Чернобай робота Чорнобай
border=


Свята Кола Сварожого літа 7517

Березень

1 березня

Ластівка. Початок закличок Весни.

9 березня

Пробудження Матінки-Землі. Сорочини. Прилітають сорок різних пташок із різних країн і приносять на крилах Весну. Бубликами закликають птахів з Вирію – сорок бубликів, або печиво у вигляді пташок – "жайворонків" – роздають дітям. Варять галушки та вареники. З цього дня проганяють Мороза, викидаючи йому за вікно житні колобки, які випікають цього дня.

19 березня (рухома дата)

Чистий четвер (Навський Великдень, поминання предків). Купається вся родина, після чого залишають купіль, рушники і страви для Пращурів на всю ніч. У цей день Мороза пригощають киселем, щоб не було заморозків на посіви: "Мороз, Мороз, іди їсти кисіль! Не бий жито - бий кукіль!". Корисне купання в холодній воді річки, навіть якщо ще є лід (занурювання в ополонку). Дівчата чешуть косу під яблунею, щоб гарно росла. Умиваються зі срібного посуду для краси. Готують "четвергову сіль", перепікаючи її в печі (використовують як оберіг).

22 березня (рухома дата)

Великдень Дажбожий (Дажбог-Сонце перемагає темряву Зими-ночі). Сонце на Великдень "грає", тому молодь намагається до схід Сонця залізти якомога вище, аби побачити його гру. В цей день слід дзвонити в маленькі дзвіночки, скликаючи всіх добрих Духів Роду. Молодь катається на гойдалках, які в давнину підвішували до дерев. Цього дня потрібно дарувати писанки (ні в якому разі не порожні "видутки", куплені на базарі, а повні й виписані власноруч) і крашанки, пригощати великодніми "бабками" і "куличами", славлячи Дажбога. Великоднє цілування - давній язичницький обряд, покликаний створювати лад і хороші дружні відносини між людьми. Це сонячне свято відмічається у першу неділю після весняного рівнодення, незалежно від фази місяця.

23 березня (рухома дата)

Волочільне, "Обливаний понеділок” – другий день після Великодня. Парубки рано-вранці обливають дівчат джерельною водою, за що дівчата обдаровують їх писанками.

25 березня

Благовіщення. Богиня Весна пробуджує Блискавицю - жіночу пару Перуна. У цей день суворо забороняється починати всяку справу, "навіть пташки гнізда не в'ють" (поганий час для будь-якого почину і зачаття).

26 березня

Благовісник. Пробуджується Бог Перун і своїм громом сповіщає Землю про весняні зародки Життя. Саме з цього часу все починають.

29 березня (рухома дата)

Радуниця (поминальні обряди). Випадає в наступну неділю після Великодня. День приходу на землю душ наших Пращурів. Їх поминали крашанками та великоднім хлібом. Існує приказка:"На Радуницю рано - орють, вдень - плачуть, а ввечері - скачуть". Відвідують кладовища, окликають кожного покійного на ім'я, качають крашанки на могилах, залишають їх тут разом із покришеним хлібом, пирогами, млинцями. Також виливають на могили вино, пиво, масло - всім цим "годують покійних". Увечері збираються на загальну братчину. Після Радуниці починаютьс всі польові роботи.

Переглядів: 1553 | Додав: repz | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Який у вас біоритм життя?
Всего ответов: 31
Реклама на сайті Чорнобай - 063-878-77-71 Ковка Киев
Найближчі населені пункти до селища міського типу    Чорнобай: Ви власник цих сайтів, пропоную співпрацю! м. Золотоноша20 км
смт. Оржиця29 км
м. Черкаси32 км
смт. Драбів34 км
смт. Новооржицьке48 км
м. Гребінка50 км
с. Великі Липняги56 км
м. Сміла59 км
м. Лубни61 км
Четвер
28.03.2024
11:47

[ Управління профілем ]
Онлайн радио

OnLine
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Користувачів онлайн:
На сайті Чорнобай були:

Ремонт компютерів настройка та устаноака систем, програм та антивірусів, створення рефератів, дипломних, курсових, робіт.Банери та дизайн. Створення сайтів Черкаси - Чорнобай тел. - 063 - 878 - 77 - 71 - 096 - 180 - 12 - 12