ЗВЕРНІТЬ УВАГУ Чай із ягід шовковиці (1 ч.л. сировини на склянку окропу): очищує кров, корисний для печінки і селезінки, а також за серцево-судинних і захворювань травного тракту. печії. Пити прохолодним. можна додати 0,5 ч.л. меду. У разі гіпертонії. захворювань серця. атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, тахікардії п'ють сік із ягід по 2-3 ст.л. на день протягом 3 тижнів. Під час лікування захворювань травного тракту (гастритів, ентероколіті) використовують свіжі стиглі ягоди, а також компоти, варення, пастилу з шовковиць. Ягоди діють як проносний засіб і захищають травний тракт від харчових подразнень. З цією метою вживають щодня по 200-300 г свіжих ягід або п'ють настій сушених ягід після їди протягом 3-4 тижнів. Дискінезія жовчовивідних шляхів, набряки: 2 ст. л. розтовче-них ягід шовковиці залити 1 склянкою окропу, настояти в термосі 4 години. Процідити. приймати по 0,5 склянки 4 рази на день до їди. Недокрів'я, подагра, цукровий діабет. Розтерти свіжі плоди шовковиці дерев'яним товкачиком. Відтиснути сік, розвести його наполовину кип'яченою водою. Приймати по 0,5 склянки 3-4 рази на день. Цей засіб помічний і в разі виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Також можна вживати свіжі ягоди. Маткові кровотечі. Упарити наполовину сік із ягід шовковиці. Приймати по 2 ст. л. тричі на день
|